Een mooi initiatief: virtueel wandelen door diverse musea over de hele wereld. Nu heb je de kans om een museum te bezoeken die voorheen ontoereikend leek. Welk museum kies je uit? In het ene museum ben je binnen 30 minuten uitgekeken terwijl je in een ander museum wordt verrast of zelf van je voetstuk wordt gebracht. Het bankje dat er staat geeft je de ruimte om ademloos te turen naar het gigantische schilderij met goudkleurige omlijsting. In het doe-museum kan je niet stoppen met experimenteren, en stap je (misschien wel letterlijk) van de ene verbazing in de andere.
In het Groninger Museum was laatst de tentoonstelling van Daan Roosegaarde. “Waar tentoonstellingen meestal vragen om kunst op gepaste afstand te bekijken, daagt deze installatie uit tot fysieke interactie.” – groningermuseum.nl. De manier waarop de tentoonstelling is vormgegeven en daarbij de keuze van de elementen die getoont worden typeren de kunstenaar. Zodra je binnenkomt in de eerste ruimte hangen daar pronkstukken die prachtig verlicht worden. Voor de oplettende kijker hangen er aan een muur een rij schetsen die met potlood en soms met pen het proces laten zien. De titels van de kunstwerken geven inzichten in de co-creaties met anderen. Voor de trouwe fans zijn duidelijk de thema’s te herkennen die zo typerend zijn voor de kunstenaar. In kunst weet de kunstenaar zijn persoonlijkheid, fascinatie, gemoedstoestand en overtuigingen te vertalen naar de buitenwereld. Je zou kunnen stellen dat een tentoonstelling een kijkje geeft in de keuken van de kunstenaar, een kijkje in het leven van de kunstenaar.
Stel, je zou zelf een museum inrichten die gaat over jou. Wat hang je op? Welke momenten verdienen die podiumplek met spotlights? Hoe zouden de bezoekers door jouw museum lopen? Wat zullen zij waarnemen? Misschien hangen er wel schetsen van “probeersels” om je ambities waar te maken. Misschien zijn er ook een aantal foto’s die in de ontwikkelkamer wat lichtvlekken hebben opgelopen, typerend voor de wat grijzere periodes die je wellicht hebt ervaren. Of een drieluik waarin te zien is dat je ergens niet op je plek zit, je flink aan het balen en klagen bent om vervolgens een sprong in het diepe te maken. Kijk eens naar de dag van vandaag, welk moment van de dag is het inlijsten waard? Weet dat je van elke dag een museum dag kan maken. Vraag dan eens aan jouw bezoeker hoe zij jouw museum ervaren?